Voor leidinggevenden, docenten en begeleiders
Het UMC Utrecht moet voor iedereen een prettige en veilige plek zijn, maar uit onderzoek blijkt dat niet iedereen dat zo ervaart. Geestelijke gezondheid en werkgeluk zijn belangrijk om je te kunnen ontwikkelen en je werk goed te doen. Als leidinggevende, docent of begeleider binnen het UMC Utrecht heb jij de verantwoordelijkheid en een voorbeeldfunctie om te zorgen voor een sociaal veilige, open en positieve werk- en leeromgeving.
Wat betekent dit voor jou als leidinggevende, docent of begeleider met een voorbeeldfunctie?
Jij bent heel belangrijk: wanneer jij het goede voorbeeld geeft, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Bovendien ben je vaak het eerste aanspreekpunt en is jouw openheid, oog voor situaties en aandacht belangrijk voor mensen met wie je samenwerkt.
Door Dit zijn wij kan het volgende gebeuren:
- Mensen kunnen naar jou komen met vragen over ongewenst gedrag, signalen, of nare ervaringen.
- Misschien ben je zelf getuige van ongewenst gedrag, of ervaar je het zelf, en wil je hier begeleiding bij.
- Er kan behoefte zijn om (on)gewenst gedrag te bespreken binnen jouw afdeling, team, met studenten, of met collega-docenten.
- Misschien wil je zelf een gesprek over ongewenst gedrag voeren, zodat je meer weet over het onderwerp.
Waarom deze informatie?
Voor de zorg van morgen moeten we blijven leren, vernieuwen en aanpassen. Dat vereist flexibiliteit: openstaan voor nieuwe ideeën, experimenteren, vragen blijven stellen, elkaar uitdagen en feedback geven. Zo’n omgeving ontstaat alleen als we die samen creëren.
Hieronder vind je informatie en een toolkit met tips over wat je zelf of met je team kunt doen, hoe je dat kunt doen en bij wie je allemaal terechtkunt. Volg de stappen in het keuzemenu.
Mis je iets of is iets onduidelijk?
Laat het ons weten via ditzijnwij@umcutrecht.nl. Zo zorgen we dat we blijven leren en maken we ook in de toekomst betere keuzes.