Voor alle studenten van het UMC Utrecht
Het kan iedereen overkomen: een vervelende opmerking of een arm om je schouder waar je je onprettig bij voelt. Er wordt een ongepaste grap gemaakt over iemand anders, je lacht niet mee, maar durft er op dat moment ook niks van te zeggen. Iemand neemt je in vertrouwen, deelt een vervelende ervaring met je of je wordt zelf aangesproken op je gedrag. Hier vind je praktische informatie die je kan helpen als je te maken hebt met ongewenst gedrag. Of dat nu is als slachtoffer, of als je iemand anders wil helpen, of als je zelf ergens van beschuldigd wordt. Mis je iets of is iets onduidelijk? Laat het ons dan weten. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we blijven leren en samen dingen beter blijven doen.
Voor wie is deze informatie?
Voor alle studenten van het UMC Utrecht. Dat wil zeggen: studerend of in opleiding, in het onderwijslokaal of op de werkplek. Concreet omvat dit studenten van de faculteit Geneeskunde, de Graduate School of Life Sciences en de UMC Utrecht Academie. Hieronder vind je de informatie voor alle studenten van de faculteit Geneeskunde in situaties van ongewenst gedrag. Ben je PhD-er of arts in opleiding van een medische vervolgopleiding? Kijk dan bij Medewerkers.
Wat is ongewenst gedrag?
Onder ongewenste omgangsvormen wordt verstaan: alles wat mensen in de omgang en communicatie als onprettig, ongewenst of kwetsend ervaren en wat tot gevolg heeft dat iemand zich niet langer veilig of prettig voelt in het werk, de opleiding, tijdens de coschappen of in de privésfeer. Dit kan fysiek, (non-)verbaal maar soms ook online. Het gaat hierbij om jouw ervaring als de persoon die ongewenst gedrag ervaart, niet een heersende norm of wat een ander ervan vindt.
Ongewenst gedrag is er in verschillende vormen:
- Met woorden – Een bepaalde opmerking, roddelen, de ander belachelijk maken, een koosnaam waar jij je niet fijn bij voelt of er wordt gescholden.
- Met handelingen – Aanstaren, genegeerd of buitengesloten worden of competitief gedrag.
- Lichamelijk – Iemand raakt je ongewenst aan, slaat een arm om je schouder terwijl je dat niet wilt of reageert agressief.
- Via media – Iemand stuurt je seksueel getinte berichten of post online iets lelijks over je.
Bespreken helpt
Ongewenst gedrag hoort niet. We doen er alles aan om het te voorkomen en tegen te gaan. Maar soms gaat het ook bij ons weleens mis en zien we iets over het hoofd. In dit geval geldt: elke melding, elk onveilig gevoel doet ertoe, ook al voelt het misschien klein. Hoe meer mensen het bespreekbaar maken of melden hoe groter de kans dat we er iets aan kunnen doen. Dit kan ook anoniem want we vinden het belangrijk dat je ergens terecht kunt. Bespreken helpt, we nemen alle meldingen in behandeling. Alleen kunnen we, als je het anoniem doet, geen contact met je opnemen om je persoonlijk te helpen. Op deze website vind je informatie en een toolkit met tips over wat je kunt doen, hoe je dat kunt doen en bij wie je allemaal terechtkunt. Volg de stappen in het keuzemenu.
Mis je iets of is iets onduidelijk?
Laat het ons dan weten via ditzijnwij@umcutrecht.nl. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we blijven leren en samen dingen beter blijven doen.