Voor medewerkers
Werk jij bij het UMC Utrecht en ervaar je ongewenst gedrag? Hier vind je praktische informatie die je kan helpen. Of je nu zelf ongewenst gedrag ervaart, er iemand naar je toe komt met een probleem, of jijzelf wordt aangesproken op je gedrag.
Voor wie is deze informatie?
Voor alle medewerkers van het UMC Utrecht, dus ook medewerkers in opleiding tot PhD-ers en artsen in opleiding van een medische vervolgopleiding. Als leidinggevende, docent of begeleider kun je kijken bij Voorbeeldfuncties.
Wat is ongewenst gedrag?
Gedrag kan op verschillende manieren ongewenst zijn en bestaat in vele vormen. Van stomweg vervelend tot diep kwetsend. Soms is het eenmalig, soms ga je twijfelen of je er iets mee moet. Ongewenst gedrag is er in verschillende vormen.
- Met woorden – Iemand maakt vervelende opmerkingen tegen je, praat achter je rug om over je, geeft je bijnamen waar je je niet prettig bij voelt of scheldt vaak.
- Met handelingen – Iemand staart je aan, sluit je buiten, knipoogt, of negeert je juist met opzet.
- Lichamelijk – Iemand reageert agressief, slaat een arm om je schouder terwijl je dat niet wil of raakt je op een andere manier ongewenst aan.
- Via media – Iemand stuurt je seksueel getinte berichten of beledigt je online.
Waarom deze informatie?
Ongewenst gedrag kan iedereen overkomen. Een vervelende opmerking of een arm om je schouder waarbij je je onprettig voelt. Iemand maakt een ongepaste grap over iemand anders, je lacht niet mee, maar durft er ook niks van te zeggen. Of je bent zelf aangesproken op je gedrag. Samenwerken betekent ook samen verantwoordelijk zijn voor een fijne sfeer. Daarom is het noodzakelijk dat iedereen meedoet aan het gesprek en weet waar praktische informatie en hulp beschikbaar is.
Praten helpt
Ongewenst gedrag hoort niet. Meld en bespreek ongewenst gedrag altijd; het is nooit oké. Het maakt niet uit of het per ongeluk gebeurt, het gaat om het gevoel dat het jou en anderen geeft. Elke melding telt, hoe klein of groot je ook denkt dat het is. We nemen alle meldingen in behandeling. Alleen kunnen we, als je een anonieme melding doet, geen contact met je opnemen om je persoonlijk te helpen.
Op deze website vind je informatie en een toolkit met tips over wat je kunt doen, hoe je dat kunt doen en bij wie je allemaal terechtkunt. Neem contact op met een vertrouwenspersoon voor een luisterend oor en onderzoek samen waar jij behoefte aan hebt. Volg de stappen in het keuzemenu. We staan voor je klaar.
Mis je iets of is iets onduidelijk?
Laat het ons weten via ditzijnwij@umcutrecht.nl. Zo zorgen we dat we blijven leren en maken we ook in de toekomst betere keuzes.